Ollaan auki -karttapalvelu on avattu!

Ollaanauki.fi-sivusto kerää korona-ajan palveluiden aukioloajat yhteen. Kaikkien meidän yhteispanoksella voimme auttaa palveluita kertomaan ovatko ne yhä auki ja milloin. Sivustolta voi tarkistaa lähellä olevat avoinna olevat palvelut, kuten terveyspalvelut, liikkeet, kaupat ja ravintolat.

Idea palveluun lähti ranskalaisesta palvelusta Ca Reste ouvert, joka on nyt käännetty suomeksi. Toteutuksen taustalla on maailmanlaajuinen avoimen datan kartta-aineisto OpenStreetMap, jonka avulla palvelutiedot kerätään.

Vihreällä olevat palvelut ovat auki ja punaisella olevat suljettuja. Jos aikataulussa on virheitä, sen voi korjata klikkaamalla kohdetta ja raportoimalla aukioloajan muutokset. Jos palvelua ei löydy vielä sivustolta, sen voi tuottaa OpenStreetMapiin rekisteröitymällä.

Suomalaisen toteutuksen tuotti OpenStreetMap-yhteisön innoittamana Gispo Oy, joka on erikoistunut avoimen datan ja avoimen lähdekoodin paikkatietopalveluiden tuottamiseen.

Gispo Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sarkola kommentoi palvelua näin:

”Se lähti siitä, että 14.4. Suomen OpenStreetMap-tapaamisessa kysyttiin, että miten tägätään OpenStreetMappiin take-away palvelut. Tutkittiin asiaa ja löydettiin tämä ranskalainen palvelu ja hetken sitä mietittiin ja päätettiin Gispolla laittaa pystyyn palvelu nopeasti.”

”OpenStreetMapin joukkoistaminen ja tietosisältöjen kehittäminen yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuun on tärkeä juttu. Olisi hyvä, jos tähän saadaan mukaan kaupungit ja yhteisöt ja joukkoistetaan tietojen keruu yhdessä,” Sarkola jatkaa.

”Ça reste ouvert” eli suomeksi Ollaanauki on tuotettu tarpeettoman liikkumisen vähentämiseksi ja tartuntariskin minimoimiseksi koronaviruseristyksen aikana. Karttapalvelun avulla voit helposti jakaa tietoa lähiympäristösi palveluiden poikkeusaukioloista. Palvelu on tehokas tapa helpottaa kaikkien meidän ja naapureidemme elämää.

Palvelu myös elää ja kehittyy koko ajan. Alkuperäinen ranskalainen palvelu on parissa viikossa edennyt useisiin Euroopan maihin, kuten Saksaan, Sveitsiin, Itävaltaan ja Espanjaan sekä Andorraan. Nyt palvelu on siis käytössä myös Suomessa.